Lhasa apso   Shi Tzu   Bichon havanese   Yorkshire terrier

lhasa_apso_-_stene_na_prodaju

Shi-tzu štenci na prodaju

 

bichon havanese psići na prodaju

 

Yorkshire Terrier - Psići na prodaju


Shih tzu PDF Ispis E-mail

 Trenutno nemamo štenadi na prodaju !!!!!!!!!!!

 

DSC00889 640x480

DSC00889 640x480

DSC00917 640x480

DSC00917 640x480

DSC00951 640x480

DSC00951 640x480

 

 

22

22

 

Shi-tzu

Malen,druželjubiv i odan glavni su pridjevi ovog zahvalnog  psića.Njegova povijest seže u Kinu,prije komunističke revolucije.Imati psa koji nije stvoren kao pomoć u radu u to vrijeme je prikazivalo veliku „dubinu“vlasnikova džepa.Uživao je golemu pažnju u tadašnjim carskim dvorima. Kako bi se njegova dlaka održala u dobrom stanju, bile su potrebne mnoge sluge. Danas je situacija slična. Naime, ovoj vrsti je potrebno gotovo svakodnevno češljanje i održavanje, ako želimo imati dugodlakog shih-tzua. Nakon što upoznate ovu vrstu, znati ćete kako će vam se sav uložen trud u ovog psića peterostruko vratiti. Mnoge vlasnike je privukla njegova ljepota i stas,različite boje, te ljubav prema vlasniku. Kada skinemo maske ulickanom psu, pronalazimo jednu hitru, simpatičnu, izdržljivu životinjicu željnu ljubavi i nagrada u obliku keksića i šetnja. Ženke u prosjeku kote 4 do 6 psića. Predstavlja terapijskog psa za djecu i za starije ljude, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, kao i trčeći po kući. Štite svoj prostor od neznanaca, iako se istodobno vrlo brzo sprijatelje istima. Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek koje procjenjujemo na 14 do 16 godina..Naraste u visinu od 25do27 cm i težine je 4,5 do 8,1 kilograma.

 

OPĆI DOJAM : Snažno građen, bogato odlakan pas s izraženim arogantnim držanjem i licem nalik krizantemi.
Shih-Tzu je mali pas snažne, skladne građe čija je dužina tijela veća od visine psa u grebenu. Ponosnog držanja i bogate odlakanosti koje njegovom orijentalnom izgledu daju poseban šarm. Vrlo inteligentan, živahan, druželjubiv i uvijek spreman na akciju. 

PONAŠANJE / TEMPERAMENT: Inteligentan, živahan i pozoran. Druželjubiv i neovisan.

GLAVA    Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Kuštrava dlaka na glavi dobro prekriva oči. Brada i brkovi dobro su odlakani. Dlaka na njuški raste prema gore pri čemu psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme
LUBANJSKI DIO: top: Jasno izražen
PREDIO LICA: os: Crn, ali tamno jetrene boje kod pasa jetrene boje dlake ili s oznakama jetrene boje. Gornja linija nosa trebala bi biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nos usmjeren prema dolje vrlo je nepoželjan. Nosnice su široko otvorene. Uske nosnice su vrlo nepoželjne.
Njuška: Velike širine, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnatog oblika i odlakana. Njena dužina od vrha nosa do stopa iznosi oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen prema vrhu. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija.
Usnice: U ravnini.
Vilice/Zubi: široke, blagi predgrizač ili kliještast zagriz.
Oči: Velike, tamne, okrugle, smještene na dobroj međusobnoj udaljenosti, ali nisu izbočene. Toplog izraza. Kod pasa dlake boje jetre ili s jetrenim oznakama, svijetlija boja očiju je dozvoljena. Bijeli dio oka (bjeloočnice) nije vidljiv.
Uši: Velike, dugih uški, viseće. Usađene malo ispod vrha lubanje. Toliko jako odlakane da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.

VRAT: Dobrih proporcija, lijepo zalučen. Dovoljne dužine da omogući ponosno držanje glave.
TIJELO: Duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa ravna. Slabine dobro povezane i snažne. Prsa široka i duboka.
REP: Bogato odlakan rep nalik perjanici, nošen je dobro savijen iznad leđa. Visoko usađen. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled.
UDOVI PREDNJI UDOVI: oge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag.
STRAŽNJI UDOVI: oge su kratke i mišićave sa snažnim kostima. Ravne gledano odostraga. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti. Bedra su dobro zaobljena i mišićava.
ŠAPE: Zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatoj odlakanosti.
HOD/KRETANJE: Arogantno, skladnog i ujednačenog tijeka, prednje noge dobrog iskoraka, snažna akcija stražnjih nogu pri čemu su u potpunosti vidljivi jastučići šapa.
DLAKA: Duga, gusta, nije kovrčava, s dobrom poddlakom. Blaga valovitost je dozvoljena. Jako se preporuča da dlaka na glavi bude povezana
BOJA: Sve boje su dozvoljene, bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka
VELIČINA I TEŽINA: Visina u grebenu: Ne veća od 26,7cm, tip i karakteristike pasmine su od najvećeg značaja i ne bi trebali biti žrtvovani isključivo na račun visine.
Težina: 4,5 do 8,1 kg
Idealna težina: 4,5 do 7,3 kg
 Preuzeto s www.pasoddy.com